Nya EU-krav 2025: Fastighetsautomation för energieffektiva och framtidssäkra byggnader.
Krav på system för fastighetsautomation i uppdaterad EU lagstiftning
En ny omarbetning av direktivet om byggnaders energiprestanda från kommissionens sida var nödvändig för att uppnå klimatneutralitet senast 2050. Att byggnader skall bli energieffektiva, samt öka renoveringstakten för befintliga byggnader och inkludera smart fastighetsautomation och förnybar teknik som en del av detta.
Redan nu 2025 gäller ett krav om fastighetsautomation och fastighetsstyrning för lokalbyggnader, alla byggnader som inte är bostadshus med ett uppvärmningssystem eller ett kombinerat rumsuppvärmningssystem och ventilationssystem med en nominell effekt på över 290 kilowatt omfattas av kravet (70 kW senast 31/12-2029), det gäller nya lokalbyggnader och vid renovering befintliga lokalbyggnader om detta är tekniskt och ekonomiskt genomförbart.
Fastighetsautomation, som erbjuder energiövervakning och styrning i realtid, kommer att spela en allt viktigare roll. Då det blir mer fokus på smarta byggnader och datainsamling, är det väldigt viktigt att inte låsa sig till ett enskilt fabrikat utan säkerställa att system och produkter från olika fabrikat skall vara interoperabla i byggnaden för att erhålla ett framtidssäkert tekniskt system som även erbjuder många fler olika möjligheter. – så som KNX.

Normen blir nollutsläppsbyggnader samt nära-nollenergibyggnader vid renovering
Nollutsläppsbyggnader blir normen för alla nya bostadshus och kommersiella byggnader från den 1 januari 2030 och redan från den 1 januari 2028 för nya byggnader som ägs av offentliga organ.
Vid en större renovering gäller en nära-nollenergibyggnad före den 1 januari 2030, och till en nollutsläppsbyggnad från och med den 1 januari 2030.
Alla befintliga byggnader bör omvandlas till nollutsläppsbyggnader senast till 2050.
För att säkerställa minimal användning av energi blir implementeringen av fastighetsautomation en självklarhet. Dessutom innebär detta en starkare satsning på integrering av förnybar energi där man stödjer utfasningen av fossila bränslekällor och att solpaneler, ladduttag för elbilar, energilagring och smarta nät kommer bli naturligt integrerade delar av nya byggprojekt.
Med fokus på energieffektiva och hälsosamma byggnader
Dessutom tar det nya energiprestandadirektivet också hänsyn till inomhusluftens kvalitet, inte bara för att garantera integration med smarta system utan också för att ställa krav på luftkvaliteten i byggnader, samt för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat och hållbara friska byggnader.
Fakta om befintliga byggnader och energiprestanda inom EU
- 85% av byggnaderna inom EU är byggda före år 2000. 75% av dessa har dålig energiprestanda.
- Cirka 40% av all energi som konsumeras inom EU används inom byggnader och ungefär 80% av den energin används för att värma upp och kyla ner våra byggnader samt för varmvatten.
- Mer än 30% av de totala klimatutsläppen inom EU kommer från byggnader.
Varför använda fastighetsautomation för att snabbt minska våra klimatavtryck
Beräkning från Energimyndigheten ger en minskad energianvändning på närmare 10 TWh till 2050 om man installerar fastighetsautomation för värme, kyla, ventilation och belysning mm.
Som jämförelse beräknar de en besparing på endast 2,5 TWh på att isolera och byta fönster.
Att installera smart fastighetsautomation med KNX i våra befintliga byggnader är det absolut enklaste, snabbaste och billigaste alternativet för att snabbt minska vår energianvändning.
I energidirektivet gäller bland annat följande definitioner:
Byggnadens installationssystem: Teknisk utrustning i en byggnad eller en byggnadsenhet för rumsuppvärmning, rumskylning, ventilation, varmvatten för hushållsbruk och fast belysning…
System för fastighetsautomation och fastighetsstyrning: Ett system som omfattar alla produkter, all programvara och allt tekniskt underhåll som kan stödja en energieffektiv, ekonomisk och säker drift av byggnadens installationssystem genom automatisk styrning…
En byggnads energiprestanda: Den beräknade eller uppmätta energimängd som behövs för att uppfylla energiefterfrågan som är knuten till normalt bruk av byggnaden, vilket inbegriper energi som används för uppvärmning, kylning, ventilation, varmvatten för hushållsbruk och belysning.
Varför använda KNX för att uppnå EU´s klimatmål
Att integrera användningen av fastighetsautomation är ett måste. Likaså måste man även kunna förbättra både energihantering och komfort för de boende samt klara de nya regelverken för luftkvalitet. Utöver detta måste man uppfylla minimikraven för energiprestanda. EU sätter nu upp hårda och komplexa mål. De som väljer att använda ett system som hanterar alla tekniska funktioner i en fastighet kommer ha en stor fördel.
Eftersom vi redan idag vet att KNX uppfyller de tekniska kraven för fastighetsautomation och även de strikta regler som gäller säkerheten för uppkopplade byggnader, så vet vi att KNX kommer vara en betydande faktor för att EU ska kunna nå dessa mål.
KNX är dessutom också helt företagsoberoende, de som jobbar med KNX har mer än 8.000 produkter att välja från mer än 500 tillverkare och man driftsätter alla dessa med ett enda verktyg.
KNX-standarden bygger på över 30 års erfarenhet och är det världsledande protokollet för hemoch fastighetsautomation. KNX används idag i över 190 länder

Vill du veta mer?
Vill du veta mer om vad det nya energidirektivet innebär i praktiken? Läs intervjun med Rikard på Elfacks webbplats där han förklarar vad förändringarna betyder för branschen.
Utvalda produkter
To install this Web App in your iPhone/iPad press
and then Add to Home Screen.